"Hordaland skal være en ledende energiregion i Europa"


 Til Forsiden      Om HOG Energi      Arkiv      Rapporter      Prosjekter      Medlemmer      Aktivitet      Lenker        In English 
Til Forsiden

 

Om HOG Energi

 Sist oppdatert: 26. mai 2016

 

Selger for 15,7 milliarder

Statoil kvitter seg med andeler i norske og britiske felt.

Statoil har inngått en avtale om salg av minoritetsandeler i feltene Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel samt om å selge seg ut av Schiehallion og Rosebank, to felt på britisk sokkel hvor selskapet ikke er operatør og som ligger utenfor Statoils kjerneområder.

Det skriver Statoil i en børsmelding.

I tillegg til et kontantoppgjør på 2,65 milliarder dollar (15,7 milliarder kroner) innebærer avtalen med det østerrikske olje- og gasselskapet OMV en betinget betaling til Statoil og innleder et partnerskap mellom de to selskapene. Statoil reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene.

Statoil forventer å inntektsføre en gevinst på fra transaksjonen estimert til mellom 1,3 og 1,5 milliarder dollar.

Transaksjonen gjør at Statoil frigjør rundt 7 milliarder dollar i investeringsforpliktelser, hvorav 5,5 milliarder dollar i perioden frem til 2020. Anslagene inkluderer ikke potensielle investeringer i Shetland/Lista-formasjonen på Gullfaks.

Inngår partnerskap
OMV er en etablert aktør både på norsk og britisk sokkel. Statoil og OMV inngår et partnerskap som innebærer potensielt samarbeid om letemuligheter i Norge, Storbritannia og Færøyene samt utvikling av teknologier for økt oljeutvinning.

– Statoil ser frem til å styrke samarbeidet med OMV på norsk sokkel. OMV er allerede en verdsatt partner på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen, og denne avtalen gir oss muligheten til å videreutvikle samarbeidet mellom våre to selskaper, sier Lund.

– Dette er en vinn-vinn-avtale for Statoil og OMV. I tillegg til eiendelene, er jeg særlig stolt av at vi inngår et partnerskap med et verdensledende selskap innen offshoreteknologi og økt utvinning, sier konsernsjef Gerhard Roiss i OMV.

Kilde: Denne saken er hentet fra Offshore.no