"Hordaland skal være en ledende energiregion i Europa"


 Til Forsiden      Om HOG Energi      Arkiv      Rapporter      Prosjekter      Medlemmer      Aktivitet      Lenker        In English 
Til Forsiden

 

Om HOG Energi

 Sist oppdatert: 26. mai 2016

 

ABB tildelt milliardkontrakt for elektrifisering av Troll A

Statoil har tildelt ABB en kontrakt på leveranse av systemer for kraftforsyning fra land og elektrisk drift av de nye kompressorene på Troll A-plattformen. Systemet vil bidra til at Statoil kan opprettholde produksjonskapasiteten uten store utslipp av klimagasser.

ABB er sikret en ordre med Statoil på 1,6 milliarder kroner for et elektrisk drivsystem for de to nye gasskompressorene på Troll A-plattformen. De skal sørge for at produksjonskapasiteten opprettholdes, slik at levetiden til verdens største gassplattform forlenges, melder ABB i en pressemelding.

Troll A ligger om lag 70 kilometer vest for landanlegget Kollsnes i Øygarden utenfor Bergen. Etter hvert som gass blir utvunnet fra feltet, faller trykket i reservoaret og produksjonen avtar. ABBs leveranse gjør det mulig å forsyne plattformen med miljøvennlig kraft fra strømnettet på en energieffektiv måte.

- ABB har lang olje- og gasserfaring, ressurser til prosjektgjennomføring og ledende kraft- og automasjonsteknologi som sørger for effektiv og pålitelig drift, uansett hvor i verden prosjektet befinner seg. I tillegg trekker vi veksler på vår kompetanse fra komplekse offshoreprosjekter og et langvarig og godt samarbeid med Statoil, sier Steffen Waal, administrerende direktør i ABB.

ABB leverer drivsystemer bestående av en 50 MW/66 kV høyspenningsmotor til begge kompressorene, som brukes til å øke gasstrykket i rørledningen inn til Kollsnes. ABB vil også levere et høyspennings likestrømssystem (HVDC), inkludert omformere og sjøkabler.

- Vår HVDC Light-teknologi er ideell for å koble en offshoreinstallasjon til strømnettet på land, noe som gjør det mulig å nyttegjøre seg av ren og utslippsfri kraft. Vi er fornøyde med at vi får sjansen til å gjenta suksessen fra den første fasen av prekompresjonsprogrammet, da ABB leverte et liknende system til Statoil, sier Waal.

I 2005 markerte Statoil åpningen av verdens første HVDC Light-system for kraft fra land, for den første fasen av prekompresjonsprogrammet til Troll A. Kraften får plattformen gjennom en sjøkabel fra omformerstasjonen på landanlegget på Kollsnes.

Dette er ABBs sjette ordre på HVDC Light i offshore-sammenheng, noe som viser at teknologien er robust nok til å motstå de tøffe forholdende ute i havet. I tillegg til kraft fra land kan HVDC Light brukes til å forbinde offshore vindparker til strømnettet på land.