"Hordaland skal være en ledende energiregion i Europa"


 Til Forsiden      Om HOG Energi      Arkiv      Rapporter      Prosjekter      Medlemmer      Aktivitet      Lenker        In English 
Til Forsiden

 

Om HOG Energi

 Sist oppdatert: 26. mai 2016

 

Her er Bergens nye superbuss!

Fredag ankommer den første biogasshybrid-bussen Bergen. Den neste bussen er forventet om et par uker. Kilde: BA


Bussene er 24 meter lang, seks meter lenger enn en vanlig leddbuss. Det gjør den til Norges lengste buss.

Skyss har innhentet dispensasjon fra Vegdirektoratet for å få bruke dem i sentrumsgatene.

ENESTE I VERDEN

Bussene er de eneste av sitt slag i verden.

Superbussene skal om noen uker setter inn på busslinje 9, som går fra Festplassen til Kronstad. Etter at den nye Høgskolen åpnet dørene på Kronstad i august, er det sterk vekst i persontrafikken mellom sentrum og Kronstad.

– KRONGLETE I SENTRUM

Opprinnelig skulle de settes i trafikk på linje 2 mellom sentrum og Birkelundstoppen, men nå er de altså omdirigert til å passere det mest trafikkerte veikrysset i Bergen.

– Linje 9 gå ganske beint frem mellom Kronstad og Festplassen. Bussene er så lange, at det blir for kronglete å sette dem inn i sentrum, sier Hilde Kleppestø, kommunikasjonsrådgiver i Skyss til BA.

Bussene er produsert hos bussfabrikanten van Hool i Belgia, og er resultat av et samarbeid mellom Skyss og HOG Energi, som er en interesseorganisasjon for energinæringen.

Hjulene på bussene drives av en elektromotor, som igjen får energi fra biogass og fra bremsesystemet. På den måten blir de mye mer energigjerrige enn dagens busser.

FÅR OPPLÆRING

De nye bussene settes ikke i rute før om et par uker. Først må sjåførene få ekstra opplæring.

– En vesentlig forskjell fra tidligere er at sjåføren skal sitte i et eget avlukke, slik som på Bybanen, sier Kleppestø.

Passasjerer må dermed løse billett før ombordstigning.

STUDENT-LINJE

Linje 9 ble startet opp 11. august i år. Bakgrunnen for den nye linjen er å avlaste Bybanen for den økte trafikken av studenter etter at den nye Høgskolen åpnet.

Kilde: BA - http://www.ba.no/nyheter/article7642106.ece